Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru pudru
- 250 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 żółtka
- przecier z jabłek lub wysmażone jabłka
- rodzynki lub inne suszone owoce
- bułka tarta do posypania
- tłuszcz do wysmarowania formy
Schłodzone składniki na ciasto siekamy (najprościej w malakserze) i wkładamy do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta układamy na wysmarowanej wcześniej okrągłej formie. Podpiekamy w 180 stopniach przez 20 minut.
Po przestudzeniu posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka wymieszane z bakaliami. Ponownie posypujemy bułką.
Schłodzoną pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na kształt okręgu zbliżonego do naszej formy. Kroimy na wąskie paski. Układamy paski na jabłkach - co drugi. Obracamy ciasto i układamy tak samo w drugim kierunku.
Zapiekamy w 160 stopniach przez 25-30 minut.
Podajemy na ciepło z lodami lub na zimno, np. z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz