O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 3 sierpnia 2014

Jabłecznik w kratkę ;)

W baniaczku pyka cydr, w słoikach zamieszkał sok, więc na stole czas na jabłecznik :)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • przecier z jabłek lub wysmażone jabłka
  • rodzynki lub inne suszone owoce
  • bułka tarta do posypania
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Schłodzone składniki na ciasto siekamy (najprościej w malakserze) i wkładamy do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta układamy na wysmarowanej wcześniej okrągłej formie. Podpiekamy w 180 stopniach przez 20 minut. 
Po przestudzeniu posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka wymieszane z bakaliami. Ponownie posypujemy bułką.
Schłodzoną pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na kształt okręgu zbliżonego do naszej formy. Kroimy na wąskie paski. Układamy paski na jabłkach - co drugi. Obracamy ciasto i układamy tak samo w drugim kierunku.
Zapiekamy w 160 stopniach przez 25-30 minut.
Podajemy na ciepło z lodami lub na zimno, np. z bitą śmietaną.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz