O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Racuchy drożdżowe

u mnie były z kawałkami jabłek, choć mogą być bez niczego, za to podane w towarzystwie konfitury...


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży suchych
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
Składniki na ciasto dobrze wymieszać (drożdże wymieszać z mąką w pierwszej kolejności). Pozostawić pod ściereczką na około godzinę, by miało czas wyrosnąć. Dodać kawałki owoców. Łyżką nakładac na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć na niezbyt wysokim ogniu z obu stron, do zarumienienia.
Posypać cukrem pudrem i podawać ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz