O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

wtorek, 12 sierpnia 2014

Warzywa w cieście piwnym

U mnie patisony i... liście szałwii.


Składniki:
  • szklanka mąki 
  • około pół szklanki piwa
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • warzywa (cukinie, patisony, liście szałwii, kwiaty cukinii)
  • olej do smażenia
Składniki mieszamy blenderem. Ilości dobieramy tak, by ciasto miało konsystencję śmietany. 
Pokrojone i lekko osolone warzywa zanurzamy w cieście i smażymy na oleju (na niedużym ogniu, by miały czas zmięknąć) na złoty kolor. 
W przypadku kwiatów cukinii ciasto może mieć luźniejszą konsystencję.
Gotowe placuszki podajemy na gorąco. Dobrze je spryskać wodą z solą morską.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz