Delikatna, krucha, z renetą szarą - pyszna
Składniki:
- 350 g mąki
- 250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 100 g cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 -5 jabłek (np. reneta)
- cukier i cynamon do obsypania jabłek
Składniki na ciasto posiekać razem, a następnie zagnieść szybko w celu połączenia.
Schłodzić.
Obrać jabłka i wydrążyć gniazda nasienne. Obtoczyć w mieszance cukrowo-cynamonowej.
Ciasto podzielić na dwie większe części i jedną małą (na zdobienia). Rozwałkować na około 4 mm. Wyłożyć okrągłą formę papierem do pieczenia. Pokryć pierwszą partią ciasta. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Ciasto posypać odrobiną bułki tartej.
Wyłożyć jabłka otworem w dół. Przykryć resztą ciasta. Ozdobić.
Piec w około 170 stopniach przez 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz