O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Szarlotka z połówek jabłek - lepsza wersja


Delikatna, krucha, z renetą szarą - pyszna


Składniki:
  • 350 g mąki
  • 250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 -5 jabłek (np. reneta)
  • cukier i cynamon do obsypania jabłek


Składniki na ciasto posiekać razem, a następnie zagnieść szybko w celu połączenia.
Schłodzić.

Obrać jabłka i wydrążyć gniazda nasienne. Obtoczyć w mieszance cukrowo-cynamonowej.
Ciasto podzielić na dwie większe części i jedną małą (na zdobienia). Rozwałkować na około 4 mm. Wyłożyć okrągłą formę papierem do pieczenia. Pokryć pierwszą partią ciasta. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.


Ciasto posypać odrobiną bułki tartej.
Wyłożyć jabłka otworem w dół. Przykryć resztą ciasta. Ozdobić.
Piec w około 170 stopniach przez 50 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz