O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Orzechowe, przekładane ciasteczka


Po długiej przerwie (chyba mi ktoś czas wykrada ;) )...
Rozpoczęło się szaleństwo świąteczne :)


Składniki:
  • 250 g mąki
  • 150 g schłodzonego masła
  • 80 g cukru
  • 3 żółtka
  • 50 g mielonych orzechów
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • nutella do przełożenia



Wszystkie składniki (poza nutellą oczywiście) należy zmiksować lub posiekać razem, następnie połączyć w jednolite ciasto. Schłodzić przez około godzinę.
Rozwałkować na około 3 mm, wycinać drobne ciasteczka.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Wystudzone ciastka przełożyć nutellą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz