http://www.mojewypieki.com/przepis/rabarbarowy-pudding
Składniki:
- 600 g łącznie rabarbaru, truskawek i agrestu
- 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
- 2 łyżki wody
- 175 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 2 duże jajka
- 100 ml mleka
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do
pieczenia, odłożyć.
Przygotować
formę o wymiarach 17 x 28 cm. Na spód wyłożyć rabarbar, pokrojone w plasterki truskawki
i agrest. Oprószyć brązowym cukrem i wodą.
W misie miksera
umieścić masło z cukrem. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia.
Dodawać mąkę z proszkiem na zmianę z mlekiem, wymieszać szpatułką do
połączenia. Ciasto wyłożyć na rabarbar, wyrównać.
Piec na termoobiegu w
temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Ale pysznie :D
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://chrupacz-poranny.blogspot.com/
PS świetne zdjęcie w nagłówku :)