O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Pudding z owocami wczesnego lata

Jak go zobaczyłam... od razu "ogołociłam" rabarbar w ogródku ;)
http://www.mojewypieki.com/przepis/rabarbarowy-pudding

 

Składniki:
  • 600 g łącznie rabarbaru, truskawek i agrestu
  • 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżki wody
  • 175 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka
  • 100 ml mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Przygotować formę o wymiarach 17 x 28 cm. Na spód wyłożyć rabarbar, pokrojone w plasterki truskawki i agrest. Oprószyć brązowym cukrem i wodą. 
W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia. Dodawać mąkę z proszkiem na zmianę z mlekiem, wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wyłożyć na rabarbar, wyrównać. 
Piec na termoobiegu w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.


 

1 komentarz:

  1. Ale pysznie :D
    Zapraszam:
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/
    PS świetne zdjęcie w nagłówku :)

    OdpowiedzUsuń