Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/post/tort-kokosowo---truskawkowy, tyle że z tradycyjnym biszkoptem.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 25 g cukru
- 15 dkg mąki pszennej
- 7,5 dkg mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut (do suchego patyczka). Ściągnąć skórkę.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
Krem kokosowy:
- 2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml)
- 750 g serka mascarpone
- 1/3 do 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Wieczór wcześniej do lodówki wstawić mleko kokosowe.
Postępowanie z mlekiem kokosowym: ostrożnie
wyjąć mleko z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę
kokosową przelać do osobnego naczynia (nasączymy nią biszkopt). Z puszki
wyjąć pozostałą gestą śmietankę kokosową, przełożyć do misy miksera.
Tak samo postąpić z drugą puszką mleka. Powinniśmy otrzymać więcej niż
szklankę śmietanki (do kremu dodajemy całość).
Do śmietanki znajdującej się w misie
miksera dodać mascarpone, cukier puder, wiórki. Zmiksować do
połączenia się składników.
Ponadto:
- 340 g dżemu truskawkowego
- świeże truskawki, do dekoracji
- Rafaello do ułożenia dookoła
- wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu
Wykonanie
Na paterze położyć pierwszy z blatów. Posmarować go połową słoiczka dżemu,
wyłożyć grubą warstwę kremu (około 1/4 całości). Przykryć kolejnym
blatem, posmarować pozostałym dżemem, przykryć warstwą
kremu o podobnej grubości. Przykryć ostatnim blatem.
Wierzch i boki wysmarować resztą kremu kokosowego, obsypać wiórkami
kokosowymi. Schłodzić przez kilka godzin.
Przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami i Rafaello.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz