O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 5 czerwca 2016

Tort kokosowy z truskawkami

Bardzo delikatny, kokosowy, ale nie za słodki, przełamany smakiem truskawek :)


 Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/post/tort-kokosowo---truskawkowy, tyle że z tradycyjnym biszkoptem.




Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 25 g cukru
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 7,5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem do białości. Delikatnie połączyć z mąkami i proszkiem. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy 24 cm.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut (do suchego patyczka). Ściągnąć skórkę.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem kokosowy:

  • 2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml)
  • 750 g serka mascarpone
  • 1/3 do 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. 

Wieczór wcześniej do lodówki wstawić mleko kokosowe. 

Postępowanie z mlekiem kokosowym: ostrożnie wyjąć mleko z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nasączymy nią biszkopt). Z puszki wyjąć pozostałą gestą śmietankę kokosową, przełożyć do misy miksera. Tak samo postąpić z drugą puszką mleka. Powinniśmy otrzymać więcej niż szklankę śmietanki (do kremu dodajemy całość).


Do śmietanki znajdującej się w misie miksera dodać mascarpone, cukier puder, wiórki. Zmiksować do połączenia się składników.


Ponadto:

  • 340 g dżemu truskawkowego
  • świeże truskawki, do dekoracji
  • Rafaello do ułożenia dookoła
  • wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu

Wykonanie

Na paterze położyć pierwszy z blatów. Posmarować go połową słoiczka dżemu, wyłożyć grubą warstwę kremu (około 1/4 całości). Przykryć kolejnym blatem, posmarować pozostałym dżemem, przykryć warstwą kremu o podobnej grubości. Przykryć ostatnim blatem. Wierzch i boki wysmarować resztą kremu kokosowego, obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić przez kilka godzin.

Przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami i Rafaello.

Przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz