Przepis: http://www.kwestiasmaku.com/przepis/brownie-z-truskawkami
Pozwalam się skopiować przepis, gdyż dokładnie z niego korzystałam :)
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 135 g mąki
- kilka truskawek
- 100 g czekolady pociętej na drobne kawałki (u mnie Kinder czekolada)
Piekarnik
nagrzać do 160 stopni. Foremkę 21 cm x 28 cm posmarować masłem i wyłożyć
papierem do pieczenia.
Masło włożyć do
rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać 2 gorzkie czekolady (200 g)
połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia.
W oddzielnej
misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną
czekoladę z masłem, wanilię i masło orzechowe jeśli ich używamy, zmiksować lub
wymieszać rózgą na gładką masę.
Dodać mąkę i
zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, na wierzchu
położyć cienkie plasterki truskawek z zachowaniem ok. 1 cm odstępów. Posypać
pokrojoną w 1,2 cm kosteczkę czekoladą deserową lub mleczną.
Wstawić do
piekarnika i piec przez około 30 minut. Będzie wilgotne, ale bez surowego ciasta na patyczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz