O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Błyskawiczne brownie z truskawkami

Jedno z najlepszych, prostych ciast, jakie kiedykolwiek jadłam!
Przepis: http://www.kwestiasmaku.com/przepis/brownie-z-truskawkami
Pozwalam się skopiować przepis, gdyż dokładnie z niego korzystałam :)



Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 135 g mąki
  • kilka truskawek
  • 100 g czekolady pociętej na drobne kawałki (u mnie Kinder czekolada)

 Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Foremkę 21 cm x 28 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać 2 gorzkie czekolady (200 g) połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia.
W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, wanilię i masło orzechowe jeśli ich używamy, zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.
Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, na wierzchu położyć cienkie plasterki truskawek z zachowaniem ok. 1 cm odstępów. Posypać pokrojoną w 1,2 cm kosteczkę czekoladą deserową lub mleczną.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut. Będzie wilgotne, ale bez surowego ciasta na patyczku.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz