Składniki na blachę ok.
25x40 cm:
Spód brownie:
Spód brownie:
• 300 g masła
• 300 g gorzkiej czekolady (u mnie cukierniczej)
• 4 jajka
• 1 szklanka cukru
• 200 g mąki
Masa serowa:
• 1 kg zmielonego twarogu (robiłam z kubełka do pieczonego sernika)
• 3 budynie waniliowe (proszek)
• 1 szklanka cukru
• 2 jajka
Mus truskawkowy:
• 2 galaretki truskawkowe
• 600 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
• pół szklanki cukru
• 200 g jogurtu greckiego
• 300 g gorzkiej czekolady (u mnie cukierniczej)
• 4 jajka
• 1 szklanka cukru
• 200 g mąki
Masa serowa:
• 1 kg zmielonego twarogu (robiłam z kubełka do pieczonego sernika)
• 3 budynie waniliowe (proszek)
• 1 szklanka cukru
• 2 jajka
Mus truskawkowy:
• 2 galaretki truskawkowe
• 600 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
• pół szklanki cukru
• 200 g jogurtu greckiego
Mus truskawkowy:
Zagotować 700 ml wody na galaretkę, odstawić z ognia,
wsypać proszek i odczekać kilka minut. Następnie mieszać do całkowitego
rozpuszczenia się galaretki.
Świeże truskawki pokroić na
plasterki, włożyć do czystego rondelka, dodać cukier i gotować na większym
ogniu co chwilę mieszając przez ok. 7 minut aż zmiękną, zaczną się rozpadać i
będą otoczone gęstym sosem. Truskawki mrożone rozmrozić w rondelku,
dodać cukier, zagotować, gotować ok. 3 minuty, rozdrobnić blenderem niezbyt
dokładnie.
Truskawki dodać do galaretki, wymieszać i ostudzić
(można wstawić do lodówki aby było szybciej). Gdy galaretka jest już chłodna,
dodać jogurt i wymieszać.
Spód brownie:
Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do
pieczenia, tak, aby papier sięgał ponad brzeg foremki. Piekarnik nagrzać
do 160 stopni C.
Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na
małym ogniu roztopić mieszając. Odstawić z ognia, dodać drobno posiekaną
czekoladę i mieszając roztopić do uzyskania jednolitej masy.
W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem, nie
ubijać. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować krótko na
gładką masę. Dodać mąkę (najlepiej przesiać ją bezpośrednio przez sitko) i
krótko zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i
wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut, wyjąć z piekarnika, ale
piekarnika nie wyłączać.
Masa serowa:
W międzyczasie zmiksować
twaróg z budyniem (w proszku) i cukrem, do połączenia się składników. Dodać
jajka i jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć na spód brownie i piec ok. 20 - 25 minut
do ścięcia się masy serowej. Wyjąć i ostudzić.
Na ostudzoną masę serową
wyłożyć tężejący mus truskawkowy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
(ok. 2-3 godziny lub na całą noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz