Składniki:
- pęczek młodych szparagów zielonych
- 3 szklanki bulionu
- 1 nieduża cebula drobno pokrojona
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z orzechów włoskich
- przyprawy do smaku
- kubeczek kwaśnej śmietany
Przygotować szparagi, oddzielając stwardniałe końcówki, odkładając główki, łamiąc na drobne kawałki pozostałe części warzyw.
Na dnie garnka rozgrzać oliwę, dodając pokrojoną cebulę pozwalając jej się zeszklić. Dodać szparagi (bez główek). Zalać bulionem i gotować do miękkości. Całość zblendować. Doprawić pieprzem.
W osobnym garnku, w niewielkiej ilości wody, gotujemy al dente główki.
Gorącą zupę nalewać do talerzy, dodając łyżkę śmietany kwaśnej (nie mieszając), dekorując główkami szparagów.
Podawać z bagietką lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz