O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

wtorek, 29 kwietnia 2014

Ciasto: truskawki, rabarbar, porzeczki

weekend majowy rozpoczynamy!
Przepis ze strony: http://www.cincin.cc/index.php?s=fc39d5d2d9c97d9c6a2d2b164794c66f&showtopic=6134


Składniki:

Ciasto:
  • 1 3/4 szklanki maki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
Nadzienie:
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki maki
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 3-4 szklanki owoców - truskawek pokrojonych w plastry, rabarbaru pokrojonego w kostkę i porzeczek
Beza:
  • 6 białek 
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
Składniki na ciasto posiekać razem, aż utworzy się sypka masa. Wyłożyć na blachę 33x23cm i dobrze wcisnąć w dno blaszki. Piec około 10-12 minut, w temperaturze 180 stopni, do lekkiego zrumienienia.
Składniki na nadzienie (poza owocami) wymieszać razem, najlepiej mikserem. Dodać owoce. Całość wylać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na około 50 minut (do ścięcia masy). 
Białka ubić ze szczypta soli na sztywno, na koniec dodając po łyżce cukier. 
Wyłożyć na upieczone ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 20-30 minut, do zarumienienia pianki.

1 komentarz: