Składniki:
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w paseczki
- pół selera
- 2 korzenie pietruszki
- 1 por
- duża cebula
- duży ząbek czosnku
- 2 kostki rosołowe warzywne lub dodatkowo lubczyk i marchewka
- około 2 litry wody
- 2 ziemniaki
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ziarna pieprzu czarnego
- sól do przyprawienia
- 150-200 ml śmietany 30%
- 6 łyżek tartego chrzanu (ostrego)
- pietruszka do dekoracji
Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i smażyć do uzyskania chrupiących skwarków.
Boczek odłożyć do dekoracji, a na powstałym tłuszczu podpiec drobno pokrojone warzywa (poza lubczykiem i marchewką). Po 10 minutach zalać wodą, dodać lubczyk i marchewkę lub kostki rosołowe, oraz przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotować około 30 minut. Wyjąć marchewkę, lubczyk, ziele, pieprz i liść laurowy. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości, a następnie zmiksować blenderem. Dodać śmietanę i chrzan. Doprawić solą, ewentualnie pieprzem. Zagotować ponownie.
Do talerzy na dno dać po kilka pasków rumianego boczku, zalać zupą i podawać gorące z kilkoma listkami pietruszki na wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz