O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 13 kwietnia 2014

Zupa chrzanowa

... czyli przedsmak Świąt.


Składniki:
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w paseczki
  • pół selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 por
  • duża cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 2 kostki rosołowe warzywne lub dodatkowo lubczyk i marchewka
  • około 2 litry wody
  • 2 ziemniaki
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarna pieprzu czarnego
  • sól do przyprawienia
  • 150-200 ml śmietany 30%
  • 6 łyżek tartego chrzanu (ostrego)
  • pietruszka do dekoracji
Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i smażyć do uzyskania chrupiących skwarków. 
Boczek odłożyć do dekoracji, a na powstałym tłuszczu podpiec drobno pokrojone warzywa (poza lubczykiem i marchewką). Po 10 minutach zalać wodą, dodać lubczyk i marchewkę lub kostki rosołowe, oraz przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotować około 30 minut. Wyjąć marchewkę, lubczyk, ziele, pieprz i liść laurowy. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości, a następnie zmiksować blenderem. Dodać śmietanę i chrzan. Doprawić solą, ewentualnie pieprzem. Zagotować ponownie. 
Do talerzy na dno dać po kilka pasków rumianego boczku, zalać zupą i podawać gorące z kilkoma listkami pietruszki na wierzchu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz