Przepis z dzieciństwa, bo każde dziecko da radę posmarować wafle masą ;)
Składniki:
- Paczka wafli
- Puszka mleka słodzonego, gotowanego (kajmak)
- Słoik powideł
Powidła:
Wykonanie w maszynie do pieczenia chleba
Umyte bardzo dojrzałe węgierki odpestkować. Wrzucić do maszyny. Nastawić program do wyrobu powideł i czekać... Po każdym cyklu warto zostawić na dwie godziny w maszynie, do odparowania, a następnie znów uruchamiać program, aż do osiągnięcia pożądanej gęstości. W ostatnim cyklu w razie potrzeby dosłodzić. Gorącymi powidłami napełniać słoiki i gotować w wodzie (na bardzo małym ogniu) przez około 10-15 min.
Tak przygotowane słoiki będą zbawieniem dla łasuchów w zimie.
Wafle przykładamy masą kajmakową, następnie powidłami, znów kajmakiem, powidłami, na górnej warstwie koniecznie kajmak (aby łatwiej można było pokroić).
Całość obciążyć deseczką, a następnie grubą książką i odstawić do połączenia na kilka godzin. Kroić w kosteczkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz