U mnie w dwóch wersjach - ze skórką cytrynową i z cynamonem.
Przepis ze stronki: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-drozdzowe/472-przepis-na-cynamonowe-ciasto-drozdzowe-do-odrywania a inspiracja z cytryną z moichwypieków.
Składniki:
- 20g świeżych drożdży lub paczuszka suchych
- 150 ml mleka
- 50g cukru
- 400g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 50g roztopionego masła
Nadzienie:
- 70g roztopionego masła
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
lub:
- 70g roztopionego masła
- 100g cukru
- Skórka starta z dwóch (porządnie odparzonych i umytych) cytryn
Składniki na ciasto umieścić w maszynie do wyrobu chleba w kolejności od płynnych po sypkie, na końcu drożdże. Nastawić wyrabianie.
Wyrobione ciasto rozwałkować w prostokąt i posmarować masłem z nadzienia, następnie posypać cukrem i cynamonem lub skórką.
Ciasto pokroić na podłużne paski (jak w załączonym linku), układać
paski na sobie i kroić w poprzek, tak by powstało 6 warstwowych
kawałków. Kawałki układać pionowo (bokiem) w wysmarowanej masłem keksówce. Na
koniec posmarować resztą topionego masła i pozostawić na pół godziny do
wyrośnięcia.
Piec około pół godziny w 180 stopniach.
Ajajajaj, robisz apetyt człowiekowi na diecie! :(
OdpowiedzUsuńzawstydzasz mnie ;)
OdpowiedzUsuńmiałam unikać drożdżowych ciast... ale spróbuję.. ;)
to banalnie proste ciasto... a taaakie dobre :)
OdpowiedzUsuńmam już tartę do wstawienia, ale jakoś czasu brak :) czeka, czeka, a ja właśnie zjadłam ostatni kawałek