O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

czwartek, 11 czerwca 2015

Karpatka

Z truskawkami lub klasycznie ;)
Z przepisu http://www.mojewypieki.com/info/karpatka-stary-przepis
Ciasto idealne, krem... polecam bardziej ten z mojej karpatki z ciastem filo, choć dla odmiany też może być ten. 
http://fabrykaaromatu.blogspot.com/2015/05/kremowka-na-ciescie-filo.html



Składniki na ciasto (blacha 30x40 cm):
  • 2 szklanki wody
  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 10 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło i wodę podgrzać w garnuszku do roztopienia się masła. Zagotować. Dodać mąkę i mieszać ucierając (zaparzać) aż do powstania szklistej masy odchodzącej od brzegu garnka. Przestudzić.
Następnie wbijać jajka, po każdym kolejnym miksując. Masa powinna być niezbyt gęsta, gładka. Na koniec wmiksować proszek do pieczenia.
Podzielić na pół. Piec każdą porcję ciasta w formie wyłożonej matą teflonową lub posmarowanej masłem i opruszonej mąką. Temperatura pieczenia 200 stopni. Około 25 minut (do zrumienienia, podsuszenia ciasta).

Składniki na krem:
  • 6 szklanek mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • duży cukier wanilinowy
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 11 łyżek mąki ziemniaczane
  • 8 jajek
  • opcjonalnie kilkanaście truskawek
Zagotować 5 szklanek mleka, dodając cukier i cukier wanilinowy oraz masło. 
Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąką. Po zagotowaniu mleka dodać masę jajeczną i gotować, energicznie mieszając, do zgęstnienia masy. 
Gotowy, gorący krem wylać na blat ciasta. 
Jeśli ciasto ma być jedzone tego samego dnia można dodać truskawki (inaczej mogę się rozmoknąć przy dłuższym przechowywaniu).  
Przykryć drugim blatem lekko dociskając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz