Z http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/160530579/sernik+na+zimno+z+truskawkami/p
Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g gorzkiej czekolady (u mnie cukiernicza)
- 80 g masła
- około 500 g truskawek
- 400 ml śmietany kremówki
- 12 łyżek cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- niecały kg sera twarogowego zmielonego (u mnie sernikowy Piątnicy)
- 3 łyżki żelatyny
Rozdrobnić w
malakserze ciastka z czekoladą, na końcu dodać masło i miksować, aż
składniki utworzą "mokry piasek". Rozłożyć masę równomiernie na spodzie
tortownicy (o średnicy 26 cm), dociskając dłonią, by utworzył sie zwarty spód. Wstawić do
lodówki.
Truskawki umyć, odszypułkować, część pokroić na połówki do dekoracji brzegu. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, pozostawić do spęcznienia. Następnie podgrzać, unikając zagotowania, tak, by się rozpuściła.
Śmietanę ubić z cukrem. Do ubitej śmietany stopniowo, po łyżce, dodać zmielony twaróg, aż do gładkiej masy. Żelatynę wymieszać z dużą łyżką masy twarogowej. Wlać mieszankę do masy serowej, dokładnie miksując.
Połowę masy
rozsmarować na wcześniej przygotowanym spodzie. Ułożyć truskawki. Przykryć resztą kremu, wypełniając zagłębienia między owocami. Dekoracyjnie pofalować wierzch.
Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, aby sernik
stężał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz