O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

sobota, 20 czerwca 2015

Twarogowy sernik na zimno z truskawkami

Kremowy, delikatny, mleczny w smaku...
Z http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/160530579/sernik+na+zimno+z+truskawkami/p



Składniki:

  • 200 g herbatników 
  • 100 g gorzkiej czekolady (u mnie cukiernicza)
  • 80 g masła
  • około 500 g truskawek 
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 12 łyżek cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • niecały kg sera twarogowego zmielonego (u mnie sernikowy Piątnicy)
  • 3 łyżki żelatyny 
 



Rozdrobnić w malakserze ciastka z czekoladą, na końcu dodać masło i miksować, aż składniki utworzą "mokry piasek". Rozłożyć masę równomiernie na spodzie tortownicy (o średnicy 26 cm), dociskając dłonią, by utworzył sie zwarty spód. Wstawić do lodówki. 
Truskawki umyć, odszypułkować, część pokroić na połówki do dekoracji brzegu. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, pozostawić do spęcznienia. Następnie podgrzać, unikając zagotowania, tak, by się rozpuściła.
Śmietanę ubić z cukrem. Do ubitej śmietany stopniowo, po łyżce, dodać zmielony twaróg, aż do gładkiej masy. Żelatynę wymieszać z dużą łyżką masy twarogowej. Wlać mieszankę do masy serowej, dokładnie miksując. 
Połowę masy rozsmarować na wcześniej przygotowanym spodzie. Ułożyć truskawki. Przykryć resztą kremu, wypełniając zagłębienia między owocami. Dekoracyjnie pofalować wierzch. 
Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, aby sernik stężał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz