O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Sałatka ze szpinaku z truskawkami

Lekka, intrygująca, kolorowa.


Składniki:
  • 100 g świeżego, młodego szpinaku
  • 10 suszonych pomidorów
  • 50 g szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej
  • 50 g parmezanu
  • 6-8 dorodnych truskawek
  • kilka łyżek octu balsamicznego 
  • garść prażonych nasion (słonecznik/siemię/dynia)
Szpinak umyć, rozdrobnić. 
Ser pokroić na płatki. Szynkę porwać na drobne kawałki. Pomidory pociąć.
Układać warstwami szpinak/pomidory/szynkę, ser/szpinak/wkrojone truskawki skropione octem balsamicznym i od nowa. Na koniec posypujemy ziarnami.
Pozostawiamy z pół godziny do przegryzienia się aromatów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz