Składniki:
- paczka ciastek Oreo 150 g
- paczka herbatników około 100 g
- około 75 g masła
- 1 czekolada Wedla Karmellove 100 g
- 100g orzechów laskowych
- kilka wiśni z wiśnióki w wersji dla dorosłych
- 100 g czekolady gorzkiej
- 200 g czekolady półgorzkiej (około 45%, może być cukiernicza)
- 100 ml śmietanki kremówki
- borówki, maliny lub truskawki - około 150-200 g
Ciastka zmiksować z masłem na "piasek". Wyłożyć w formie (u mnie forma 20x30 cm) mocno ugniatając. Schłodzić w lodówce.
Czekoladę karmelową rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować nią blat z ciasteczek. Posypać orzechami i wiśniami.Schłodzić ponownie.
Śmietankę podgrzać na ogniu do zagotowania. Odstawić. W tym czasie zmiksować czekolady na drobne wiórki. Wsypać rozdrobnioną czekoladę do gorącej śmietanki. Pozostawić na kilka minut (5-6 minut). Wymieszać aż masa zacznie gęstnieć i całkiem się połączy. Wylać na orzechy. Posypać owocami. Schłodzić w lodówce przynajmniej z dwie godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz