Jest tak delikatne, że raczej polecam na domowe spotkania, niż wykwintne imprezy.
Może nie wygląda efektownie, ale smak jest doskonały ;). Piekłam ostatnio dwukrotnie i... była bitwa o ostatnie kawałki ;)
Składniki:
- 300g rabarbaru
- 160 g masła
- 3 jajka
- około 120 g mąki
- 200 g drobnego cukru
- cukier do zasypania rabarbaru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Przyciąć końcówki rabarbaru, dokładnie umyć i obrać. Po obraniu. Pokroić na plasterki o grubości około pięciu milimetrów i posypać cukrem. Co kwadrans wymieszać. Po godzinie odsączyć sok. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę do
pieczenia wyłożyć papierem.
Utrzeć masło
z cukrem oraz wanilią na puszystą masę. Do otrzymanej masy powoli dodawać
jajka w równych odstępach czasu. Masę cały czas miksować. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z resztą ciasta.
Ciasto przenieść
na blachę. Ułożyć na wierzchu rabarbar. Posypać cukrem.
Piec około 30 minut do momentu zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz