O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

czwartek, 11 czerwca 2015

Ciasto rabarbarowe ucierane

Jest tak delikatne, że raczej polecam na domowe spotkania, niż wykwintne imprezy.
Może nie wygląda efektownie, ale smak jest doskonały ;). Piekłam ostatnio dwukrotnie i... była bitwa o ostatnie kawałki ;)


Składniki:
  • 300g rabarbaru
  • 160 g masła
  • 3 jajka
  • około 120 g mąki
  • 200 g drobnego cukru
  • cukier do zasypania rabarbaru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Przyciąć końcówki rabarbaru, dokładnie umyć i obrać. Po obraniu. Pokroić na plasterki o grubości około pięciu milimetrów i posypać cukrem. Co kwadrans wymieszać. Po godzinie odsączyć sok. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

Utrzeć masło z cukrem oraz wanilią na puszystą masę. Do otrzymanej masy powoli dodawać jajka w równych odstępach czasu. Masę cały czas miksować. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z resztą ciasta. 
Ciasto przenieść na blachę. Ułożyć na wierzchu rabarbar. Posypać cukrem.
Piec około 30 minut do momentu zarumienienia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz