Koleżanki na forum zachęciły linkiem i przepadłam :)
Musiałam je upiec! Błyskawiczne, aromatyczne, znikające z talerza za szybko...
http://kingaparuzel.pl/blog/2015/06/letnie-ciasto-jogurtowe/
Idealny pomysł na morele, mirabelki i tego typu owoce.
Składniki na mus morelowy:
- 3 łyżki masła
- 300 g moreli świeżych
- 6 łyżek cukru
- szczypta cynamonu
Składniki na ciasto:
- 100 g jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
Przepisu się trzymałam, poza zwiększeniem ilości moreli, więc cytuję:
Na patelni o grubym dnie rozpuścić
masło. Dodać pokrojone na połówki morele (pestkę usunąć). Smażyć około
10 minut na średnim ogniu.
Dodać 6 łyżek cukru i szczyptę cynamonu. Smażyć kolejne 5 minut – do momentu, aż cukier się rozpuści. Wystudzić
Dodać 6 łyżek cukru i szczyptę cynamonu. Smażyć kolejne 5 minut – do momentu, aż cukier się rozpuści. Wystudzić
Piekarnik nastawić na temperaturę 180
ºC z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o wielkości 10 cm x 21 cm
wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka utrzeć z cukrem do dokładnego rozpuszczenia cukru. Dodać jogurt o temperaturze pokojowej, rozpuszczone masło oraz
mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dobrze
wymieszać.
Na dno foremki przełożyć morele, a na nie wylać przygotowane ciasto.
Piec 50 minut lub do suchego patyczka.
Na dno foremki przełożyć morele, a na nie wylać przygotowane ciasto.
Piec 50 minut lub do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz