O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

czwartek, 11 czerwca 2015

Lekka szarlotka z truskawkami

Na bazie przepisu na jabłecznik z bezą...
Wersja uproszczona z truskawkami.


Składniki na ciasto:
  • 4,5 szklanki mąki
  • 300 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 8 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki zagnieść jak na kruche ciasto (można w malakserze), wyłożyć na blachę (25x30 cm). Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.

Pozostałe składniki:
  • litrowy słoik jabłek prażonych
  • kilkanaście truskawek
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • kilka łyżek bułki tartej
Upieczone ciasto posypać bułką. Rozsmarować na wierzchu jabłka. Truskawki pocięte na kawałki poukładać nieregularnie.
Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę. Następnie po łyżce dodawać cukier. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wyłożyć na ciasto.
Wstawiać do mocno nagrzanego piekarnika, skręcając temperaturę do 150 stopni. Piec do ścięcia bezy, około godzinę.

UWAGA:
Beza plus truskawki to nietrwałe połączenie. Ciasto należy zjeść w krótkim czasie, by beza nie opadła zanadto. 
Można też truskawki dać pod jabłka bo odsunie wilgoć od pianki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz