O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 7 czerwca 2015

Chleb wysokobłonnikowy

Z otrębami i łamanym żytem.


Składniki:
  • 400 ml wody
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 0,5 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g otrębów
  • 80 g łamanego żyta (lub mąki razowej)
  • 2,5 łyżeczki drożdży suchych
Składniki wstawić do maszyny do wypieków wg powyższej kolejności. Nastawić program do chleba razowego. Po zakończeniu programu wyciągnąć chleb i ostudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz