Po prostu piękne! I pięknie, że tak proste ;)
Składniki na około 30 małych babeczek:
- 4 płaty ciasta filo (gotowe ciasto mrożone)
- szklanka śmietany 30 %
- łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka cukru pudru
- 15 truskawek
Ciasto pokroić w kwadraty o krawędzi około 4-5 cm. Składać po dwa kwadraciki, jeden na drugim, lekko obracając względem siebie. Wkładać do foremek do babeczek. Piec do zbrązowienia w 180 stopniach.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu dodając do niej cukier. Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany. Dokładnie wymieszać. Wlać do pozostałej śmietany i szybko zmiksować. Od razu napełniać wcześniej upieczone, wystudzone foremki.
Na koniec dekorować połówkami truskawek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz