O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

czwartek, 4 czerwca 2015

"Babeczki" z ciasta filo

Mam nadzieję że ciasto Wam się jeszcze nie znudziło ;) mi nie ;)

Po prostu piękne! I pięknie, że tak proste ;)


Składniki na około 30 małych babeczek:
  • 4 płaty ciasta filo (gotowe ciasto mrożone)
  • szklanka śmietany 30 %
  • łyżeczka żelatyny 
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 15 truskawek
Ciasto pokroić w kwadraty o krawędzi około 4-5 cm. Składać po dwa kwadraciki, jeden na drugim, lekko obracając względem siebie. Wkładać do foremek do babeczek. Piec do zbrązowienia w 180 stopniach.


Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu dodając do niej cukier. Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany. Dokładnie wymieszać. Wlać do pozostałej śmietany i szybko zmiksować. Od razu napełniać wcześniej upieczone, wystudzone foremki. 


Na koniec dekorować połówkami truskawek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz