Nie wyszło mi zdjęcie jak w kwestii smaku ;) ale naprawdę i wygląda i smakuje super.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- panierka: 2 łyżki mąki, 2 jajka, 4 łyżki mleka, bułka tarta
- olej roślinny do smażenia
- 600 g passaty pomidorowej
- 4 łyżeczki suszonego oregano
- 200 g sera w plastrach, u mnie koziego
Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry ok. 5 mm grubości. Oprószyć je solą i mąką po czym wymaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowaną cukinię podsmażyć partiami na oleju na patelni z każdej strony (w sumie ok. 5 minut) aż cukinia zmięknie a bułka tarta się zrumieni (po każdej partii patelnię wyczyścić papierowym ręcznikiem).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Przygotować formę żaroodporną. Na dno formy wlać cienką warstwę passaty pomidorowej, doprawić solą i suszonym oregano, następnie ułożyć warstwę plastrów cukinii, a następnie sera. Ponownie wlać cienką warstwę passaty, doprawić solą i oregano, ułożyć plastry cukinii i sera. Układać w ten sposób kolejne warstwy, kończąc serem.
Zapiekać 30 minut. Po upieczeniu zostawić na 10 minut do zastygnięcia. Kroić nożem na porcje i wykładać łopatką na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz