O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

środa, 9 sierpnia 2017

Bezowo-porzeczkowy tort mrożony

Wariacja na temat: https://fabrykaaromatu.blogspot.com/2017/03/mrozony-tort-bezowo-cytrynowy-najlepszy.html


Składniki na 4 blaty bezowe:
·         8 białek (z dużych jajek)
·         szczypta soli
·         2,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
·         1 łyżka skrobi ziemniaczanej
·         3 łyżeczki soku z cytryny lub łyżka octu ryżowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 4 okręgi o średnicy 28 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).
W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną.
Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. Piec/suszyć w temperaturze 150ºC przez około 1 godzinę do 1 godziny i 15 minut, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.
Składniki na masę porzeczkową:
·         1 1/4 szklanki cukru
·         75 g masła
·         300 g czarnych porzeczek
·         6 dużych jajek

Dodatkowo:
·         1,5 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
·        owoce do dekoracji
W garnuszku umieścić masło, cukier, porzeczki. Podgrzewać, mieszając, aż masło się roztopi i cukier rozpuści a owoce się podgotują. Zdjąć z palnika, wymieszać, zblenderować. W miseczce delikatnie roztrzepać jajka. Do masy owocowej wmiksować jajka. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, zacznie wrzeć, pogotować na średniej mocy około 1 minuty.
Masę przelać do szerszej miseczki, przykryć folią (folia powinna dotykać masy), by nie utworzyła się skorupka. Schłodzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać ze schłodzoną masą porzeczkową.

Wykonanie tortu:
Przygotować paterę. Na dno wyłożyć najmniej ciekawy blat bezowy, na niego wylać 1/4 masy owocowej. Powtórzyć czynność jeszcze 3 razy. Na górę wysypać kwaskowate owoce. Wstawić do zamrażalnika na minimum całą noc. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz