Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 250 g masła
- 4 żółtka
- słoik prażonych jabłek z cynamonem
- bułka tarta do podsypania pod jabłka
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami. Schłodzone masło pokroić na drobną kostkę, posiekać razem z mąką. Dodać żółtka i posiekać wraz z resztą ciasta. Połączyć szybko ugniatając. Schłodzić godzinę w lodówce.
Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć jedną na spod tortownicy. Posypać bułką tartą. Wyłożyć jabłka. Przykryć startą na tarce drugą częścią ciasta.
Piec do zrumienienia ciasta w temperaturze 180 stopni (u mnie około 35 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz