O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

środa, 9 sierpnia 2017

Szarlotka na kruchym cieście

Pora na jabłka :)


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 250 g masła 
  • 4 żółtka
  • słoik prażonych jabłek z cynamonem
  • bułka tarta do podsypania pod jabłka
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami. Schłodzone masło pokroić na drobną kostkę, posiekać razem z mąką. Dodać żółtka i posiekać wraz z resztą ciasta. Połączyć szybko ugniatając. Schłodzić godzinę w lodówce.
Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć jedną na spod tortownicy. Posypać bułką tartą. Wyłożyć jabłka. Przykryć startą na tarce drugą częścią ciasta. 
Piec do zrumienienia  ciasta w temperaturze 180 stopni (u mnie około 35 minut).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz