O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

sobota, 24 maja 2014

Jogurtowo-śmietanowe ciasto z truskawkami

... szybkie, delikatne, orzeźwiające!


Składniki:
  • spód: paczka biszkoptów okrągłych
  • 400 g truskawek
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 300 ml śmietany kremówki (schłodzonej)
  • 80 g cukru drobnego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki żelatyny
Spód tortownicy wyłożyć buszkoptami, by jak najszczelniej pokryły dno.
Najładniejsze truskawki pokroić na połówki, wykładając nimi brzeg formy. Pozostałe pokroić na cząstki, wysypując je na biszkopty.
Kremówkę ubić. Następnie stopniowo dodawać cukier i jogurt, odkładając odrobinę jogurtu w kubeczku. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, a następnie wymieszać z odłożonym jogurtem. Szybko przelać do masy śmietanowej, mieszając mikserem do połączenia. Masę wylać na truskawki i odłożyć do lodówki na minimum pół godziny. 

Polewa:
  • szklanka truskawek
  • cukier do smaku
  • 1 galaretka truskawkowa
Galaretkę zalać 1/3 szklanki wody. Truskawki z cukrem zmiksować dokładnie blenderem. Połączyć z galaretką i wylać na stężałą masę śmietankową. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz