Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 3-4 łyżki wody
- sól do smaku
Masa jajeczna:
- 4 jaja
- 300 ml śmietany kremówki
- 100 g szynki pokrojonej w kosteczkę
- 100 g sera żółtego tartego
- 1-2 ząbki wyciśniętego czosnku
- 50 g oliwek zielonych
- 1-2 pomidory dojrzałe, pokrojone w plasterki
- zioła prowansalskie
- sól do smaku
W malakserze posiekać składniki na ciasto, do uzyskania sypkiej konsystencji. Formę do tarty natrzeć oliwą z oliwek. Wsypać ciasto i ugnieść, aż pokryje cienką warstwą całą formę.
Jaja zmiksować ze śmietaną, serem i przyprawami. Dodać szynkę i oliwki. Wylać na ciasto, na górę układając pomidory.
Piec do zarumienienia i ścięcia masy (około 40 minut).
Podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz