O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 19 maja 2014

Tarta z szynką, oliwkami i pomidorami

Delikatna i aromatyczna...


Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 3-4 łyżki wody
  • sól do smaku
Masa jajeczna:
  • 4 jaja
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 g szynki pokrojonej w kosteczkę
  • 100 g sera żółtego tartego
  • 1-2 ząbki wyciśniętego czosnku
  • 50 g oliwek zielonych
  • 1-2 pomidory dojrzałe, pokrojone w plasterki
  • zioła prowansalskie
  • sól do smaku
W malakserze posiekać składniki na ciasto, do uzyskania sypkiej konsystencji. Formę do tarty natrzeć oliwą z oliwek. Wsypać ciasto i ugnieść, aż pokryje cienką warstwą całą formę. 
Jaja zmiksować ze śmietaną, serem i przyprawami. Dodać szynkę i oliwki. Wylać na ciasto, na górę układając pomidory.
Piec do zarumienienia i ścięcia masy (około 40 minut).
Podawać gorące.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz