Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek szparagów obranych cieniutko
- 1 mała cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki bulionu na warzywach (pietruszkę i seler można wmiksować do zupy)
- 1 szklanka śmietany kremówki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Na patelni podsmażamy do szklistości drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki szparagi. Po 5 minutach dodajemy mąkę i chwilę pozostawiamy na ogniu, mieszając. Uzyskane warzywa z zasmażką zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy bulion z warzywami, odkładając kolorowe warzywa z bulionu (aby zupa nie straciła białej barwy). Dodajemy śmietanę i podgrzewamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy przyprawami. Podajemy z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz