O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

piątek, 23 maja 2014

Aksamitna zupa krem z białych szparagów

... dziś w bieli :)


Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek szparagów obranych cieniutko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki bulionu na warzywach (pietruszkę i seler można wmiksować do zupy)
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Na patelni podsmażamy do szklistości drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki szparagi. Po 5 minutach dodajemy mąkę i chwilę pozostawiamy na ogniu, mieszając. Uzyskane warzywa z zasmażką zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy bulion z warzywami, odkładając kolorowe warzywa z bulionu (aby zupa nie straciła białej barwy). Dodajemy śmietanę i podgrzewamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy przyprawami. Podajemy z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz