Składniki:
- 1 kg sera twarogowego przemielonego dwukrotnie
- 12 żółtek
- 500 g masła
- 400 g cukru pudru
- 0,25 ml śmietany kremówki
- 2 opakowania cukru wanilinowego (lub do wygotowania laska wanilii)
- dużo bakalii - rodzynek, skórki pomarańczowej, migdałów, orzechów
Utrzeć na puszystą masę żółtka z cukrem.
Śmietankę z cukrem wanilinowym zagotować w rondelku. Dolewać stopniowo do żółtek, ciągle mieszając. Podgrzać ponownie na ogniu, uważając, by się nie zagotowało, do zgęstnienia kremu.
W mikserze utrzeć masło, dodając stopniowo ser i masę żółtkową. Po całkowitym połączeniu dodać bakalie.
Wyłożyć półokrągłe, ażurowe naczynie (np sito, cedzak) gazą, wylać gotową masę, zawinąć gazę, obciążyć talerzykiem i np. słojem konfitur. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyłożyć na półmisek i udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz