O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 20 kwietnia 2014

Pascha wielkanocna

Podsłuchana w audycji radiowej... ;)


Składniki:
  • 1 kg sera twarogowego przemielonego dwukrotnie
  • 12 żółtek
  • 500 g masła
  • 400 g cukru pudru
  • 0,25 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (lub do wygotowania laska wanilii)
  • dużo bakalii - rodzynek, skórki pomarańczowej, migdałów, orzechów
Utrzeć na puszystą masę żółtka z cukrem. 
Śmietankę z cukrem wanilinowym zagotować w rondelku. Dolewać stopniowo do żółtek, ciągle mieszając. Podgrzać ponownie na ogniu, uważając, by się nie zagotowało, do zgęstnienia kremu.
W mikserze utrzeć masło, dodając stopniowo ser i masę żółtkową. Po całkowitym połączeniu dodać bakalie.
Wyłożyć półokrągłe, ażurowe naczynie (np sito, cedzak) gazą, wylać gotową masę, zawinąć gazę, obciążyć talerzykiem i np. słojem konfitur. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyłożyć na półmisek i udekorować.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz