O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 15 marca 2015

Ciasto cytrynowe z lukrem

...mam słabość do ciast cytrynowych...


Składniki:
  • 6 jajek
  • mąka - tyle, ile ważą jajka
  • cukier - tyle, ile ważą jajka
  • masło - tyle, ile ważą jajka
  • 2 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masłu utrzeć z żółtkami, dodając stopniowo po jednym. Następnie dodać cukier i ucierać do rozpuszczenia. Dodać mąkę. Skórkę z cytryny zetrzeć i dodać do masy. Sok wycisnąć do ciasta. Wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą. Wylać na prostokątną blaszkę. Piec około 40 minut, do suchego patyczka.

Lukier:
  • sok z pół cytryny
  • 1 żółtko (można pominąć, jak ktoś nie ma swojskich jajek)
  • 10 dkg cukru pudru
Przygotować lukier z powyższych składników. Posmarować nim ciasto. Po stężeniu kroić w kostkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz