Przepis z instrukcji maszyny do wypieków chleba.
Składniki na 8 bułek:
- 130 ml wody
- 50 ml mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 25 g masła
- 1,5 łyżki cukru
- 385 g mąki 450-tki
- 2 łyżeczki drożdży piekarskich
Składniki włożyć do maszyny do chleba w powyższej kolejności lub wyrobić ciasto drożdżowe rozpoczynając od zaczynu. Następnie pozwolić ciastu wyrosnąć (w maszynie program już planuje wyrastanie) i podzielić na 8 bułeczek. Uformowane bułeczki odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. W piekarniku bułki upiec jednocześnie (około 15 minut w 180 stopniach), w maszynie w dwóch partiach, układając ciasto na foremkach do bułeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz