O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Bułki lekkie i puszyste

Najlepsze, jakie udało mi się zrobić!
Przepis z instrukcji maszyny do wypieków chleba.


Składniki na 8 bułek:
  • 130 ml wody
  • 50 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 25 g masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 385 g mąki 450-tki
  • 2 łyżeczki drożdży piekarskich
Składniki włożyć do maszyny do chleba w powyższej kolejności lub wyrobić ciasto drożdżowe rozpoczynając od zaczynu. Następnie pozwolić ciastu wyrosnąć (w maszynie program już planuje wyrastanie) i podzielić na 8 bułeczek. Uformowane bułeczki odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. W piekarniku bułki upiec jednocześnie (około 15 minut w 180 stopniach), w maszynie w dwóch partiach, układając ciasto na foremkach do bułeczek.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz