O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

środa, 15 kwietnia 2015

Bagietki z mąką razową

Testów maszyny do chleba ciąg dalszy ;)


Składniki na 8 bagietek
  • 315 ml wody
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 35 g masła
  • 270 g mąki chlebowej (robiłam z 750-tki)
  • 180 g mąki razowej (robiłam z żytniej)
  • otręby do posypania
  • 1,5 łyżeczki drożdży sypkich
 
 
Do maszyny włożyć składniki na ciasto, wg powyższej kolejności. Nastawić program do bagietek. Po sygnale (po około godzinie) wyjąć ciasto, formować bagietki i piec na dwie tury (w maszynie z gotowym programem bagietek naciskając start po wyrobieniu ciasta automatycznie włącza się pieczenie).
W zwykłej maszynie lub ręcznie wyrobić ciasto, pozostawić przez pół godziny do wyrośnięcia, następnie formować bagietki, odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, piec przez około 25 -30 minut (do zrumienienia).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz