Składniki na 8 bagietek
- 315 ml wody
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 35 g masła
- 270 g mąki chlebowej (robiłam z 750-tki)
- 180 g mąki razowej (robiłam z żytniej)
- otręby do posypania
- 1,5 łyżeczki drożdży sypkich
Do maszyny włożyć składniki na ciasto, wg powyższej kolejności. Nastawić program do bagietek. Po sygnale (po około godzinie) wyjąć ciasto, formować bagietki i piec na dwie tury (w maszynie z gotowym programem bagietek naciskając start po wyrobieniu ciasta automatycznie włącza się pieczenie).
W zwykłej maszynie lub ręcznie wyrobić ciasto, pozostawić przez pół godziny do wyrośnięcia, następnie formować bagietki, odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, piec przez około 25 -30 minut (do zrumienienia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz