Składniki na 8 bułeczek lub 4 duże:
- 130 ml wody
- 50 ml mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 25 g masła roztopionego
- 1,5 łyżki cukru
- 385 g mąki typu 450
- 2 łyżeczki drożdży
- oliwa z oliwek do posmarowania (ewentualnie mleko)
Składniki wsadzić do maszyny do chleba, w kolejności od płynnych, do suchych. Na końcu drożdże.
Nastawić program do wypieku bułeczek, ewentualnie wyrabianie ciasta.
Ręcznie można ciasto wyrobić, jak zwykłe drożdżowe ciasto.
Podzielić na 8 równych
porcji. Ułożyć ciasto w foremkach lub na blaszce. Piec do zrumienienia w
temperaturze 170 stopni (20-25 minut - tu trzeba wyczuć swój
piekarnik), w razie potrzeby zmniejszając temperaturę w połowie
pieczenia. W maszynie do wypieków, na programie bułek, piec zgodnie z
podaną instrukcją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz