O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 10 maja 2015

Bułki klasyczne

Doskonale delikatne...


Składniki na 8 bułeczek lub 4 duże:
  • 130 ml wody
  • 50 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 25 g masła roztopionego
  • 1,5 łyżki cukru
  •  385 g mąki typu 450
  • 2 łyżeczki drożdży 
  • oliwa z oliwek do posmarowania (ewentualnie mleko)
Składniki wsadzić do maszyny do chleba, w kolejności od płynnych, do suchych. Na końcu drożdże. 
Nastawić program do wypieku bułeczek, ewentualnie wyrabianie ciasta.
Ręcznie można ciasto wyrobić, jak zwykłe drożdżowe ciasto.
Podzielić na 8 równych porcji. Ułożyć ciasto w foremkach lub na blaszce. Piec do zrumienienia w temperaturze 170 stopni (20-25 minut - tu trzeba wyczuć swój piekarnik), w razie potrzeby zmniejszając temperaturę w połowie pieczenia. W maszynie do wypieków, na programie bułek, piec zgodnie z podaną instrukcją.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz