Składniki:
- pół kg ziemniaków pokrojonych w drobne plastry
- 350 g fileta z łososia
- nieduża cebula pokrojona w drobną kostkę
- duży ząbek czosnku drobno pokrojony
- 2 pomidory
- pół słoiczka oliwek
- 50 g sera startego na dużych oczkach
- 50 ml słodkiej śmietany 12%
- sól, pieprz do smaku
Łososia obrać ze skóry. Pokroić na długie paski. Posolić delikatnie.
Żaroodporne naczynie nasmarować oliwą. Rozłożyć warstwę ziemniaków. Posolić. Na oliwie zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i jeszcze chwilę pozostawić na ogniu. Połowę cebuli wyłożyć na ziemniaki. Pomidory pokroić w plastry. Rozłożyć na ziemniakach. Posolić. Rozłożyć drugą warstwę ziemniaków. Po doprawieniu obłożyć łososiem, resztą pomidorów, skrojonymi w plasterki oliwkami, posypać cebulką. Na wierzch wyłożyć resztę ziemniaków, posypać serem, zalać śmietaną. Piec około 45 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz