O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

sobota, 27 września 2014

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

rybka trochę inaczej...


Składniki:
  • pół kg ziemniaków pokrojonych w drobne plastry
  • 350 g fileta z łososia 
  • nieduża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • duży ząbek czosnku drobno pokrojony
  • 2 pomidory
  • pół słoiczka oliwek
  • 50 g sera startego na dużych oczkach
  • 50 ml słodkiej śmietany 12%
  • sól, pieprz do smaku
Łososia obrać ze skóry. Pokroić na długie paski. Posolić delikatnie.
Żaroodporne naczynie nasmarować oliwą. Rozłożyć warstwę ziemniaków. Posolić. Na oliwie zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i jeszcze chwilę pozostawić na ogniu. Połowę cebuli wyłożyć na ziemniaki. Pomidory pokroić w plastry. Rozłożyć na ziemniakach. Posolić. Rozłożyć drugą warstwę ziemniaków. Po doprawieniu obłożyć łososiem, resztą pomidorów, skrojonymi w plasterki oliwkami, posypać cebulką. Na wierzch wyłożyć resztę ziemniaków, posypać serem, zalać śmietaną. Piec około 45 minut w 180 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz