Słodki krem, lekkie ciasto... i powidła...
W taki sposób wykończyłam domowe śliwkowe tegoroczne przetwory ;)
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki marchewki startej na średnich oczkach
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 125 g serka mascarpone
- 1 tabliczka białej czekolady
- słoik powideł
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z cynamonem, proszkiem i sodą. Dodać delikatnie mieszając do jajek. Na koniec dodać marchewkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Ciasto po przestudzeniu przekroić na dwa blaty. Dolny posmarować powidłami.
Przykryć górnym blatem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek zmiksować z czekoladą. Masę wyłożyć na górę ciasta.
Smacznego :)
I trochę prywaty ;) Czyli pierwszy degustator ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz