O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

sobota, 29 listopada 2014

Ciasto marchewkowe z białą czekoladą

Słodki krem, lekkie ciasto... i powidła...
W taki sposób wykończyłam domowe śliwkowe tegoroczne przetwory ;)


Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki marchewki startej na średnich oczkach
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • słoik powideł


Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z cynamonem, proszkiem i sodą. Dodać delikatnie mieszając do jajek. Na koniec dodać marchewkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Ciasto po przestudzeniu przekroić na dwa blaty. Dolny posmarować powidłami. 
Przykryć górnym blatem. 



Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek zmiksować z czekoladą. Masę wyłożyć na górę ciasta.
Smacznego :)


I trochę prywaty ;) Czyli pierwszy degustator ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz