O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

czwartek, 20 listopada 2014

Pierogi z kaszą i twarogiem

... zachciało mi się wspomnień z Bieszczad ;)


Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szklanka letniej wody
  • odrobina oliwy
Składniki na farsz:
  • torebka kaszy gryczanej, ugotowanej (100g)
  • 250 g twarogu
  • 200 g sera feta
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
Składniki na ciasto zagnieść i wyrobić. Przykryć ściereczką, by nie wyschło.
Przygotować farsz mieszając wszystkie składniki. Można dodać posiekanej pietruszki.
Ciasto rozwałkować na grubość niecałego milimetra, wycinać szklanką koła. Wypełniać farszem zlepiając dokładnie brzegi. Gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Idealne zarówno na świeżo, jak i odgrzewane na patelni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz