... zachciało mi się wspomnień z Bieszczad ;)
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- szklanka letniej wody
- odrobina oliwy
Składniki na farsz:
- torebka kaszy gryczanej, ugotowanej (100g)
- 250 g twarogu
- 200 g sera feta
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Składniki na ciasto zagnieść i wyrobić. Przykryć ściereczką, by nie wyschło.
Przygotować farsz mieszając wszystkie składniki. Można dodać posiekanej pietruszki.
Ciasto rozwałkować na grubość niecałego milimetra, wycinać szklanką koła. Wypełniać farszem zlepiając dokładnie brzegi. Gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Idealne zarówno na świeżo, jak i odgrzewane na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz