Przepis z http://www.mojewypieki.com/post/ciasto-grysikowe-z-truskawkami-i-galaretka
Składniki:
- 1 duże opakowanie prostokątnych herbatników
- 1 litr mleka
- 200 g masła
- szklanka cukru
- 1 saszetka cukru wanilinowego
- 1 szklanka kaszy manny
- około pół kg truskawek (u mnie to był woreczek mrożonych)
- 3 galaretki
- (składniki na blachę 25x35cm)
Galaretki rozpuścić w litrze wody. Pozostawić do ostygnięcia.
Mleko zagotować z cukrem i masłem. Zasypać kaszą i gotować do zgęstnienia intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Gorącą masę wylać na herbatniki od razu wtykając w nią truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić do całkowitego stężenia galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz