O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

wtorek, 4 listopada 2014

Stefanka

smak dzieciństwa...
I w taki oto sposób został mi już tylko jeden, ostatni słoik powideł domowych ;)

Przepis z http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-miodowe/599-przepis-na-stefanka


Składniki:

Ciasto miodowe:


  • 500g mąki pszennej
  • 200g masła lub margaryny
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa grysikowa:
  • 500ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny (grysiku)
  • 150g cukru
  • 200g masła
Polewa czekoladowa:
  • 100g masła
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • słoik powideł śliwkowych
 
Miód rozpuścić w ciepłym mleku. Pozostawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować w malakserze, następnie chwilę ugnieść do uzyskania ciasta. Ciasto podzielić na 3 części. Spód formy o wymiarach ok. 35x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić jedną częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec dwa pozostałe placki. Pozostawić do ostygnięcia.
Mleko przeznaczone na masę grysikową wlać do garnka, następnie dodać kaszę mannę, cukier i gotować, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby nie zrobiły się grudki). Pozostawić do ostygnięcia. Do miękkiego, roztartego masła, dodawać po łyżce zimny grysik.
Do formy przełożyć pierwszy placek. Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy grysikowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć trzecim plackiem.
Masło na polewę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować, by polewa się nie rozwarstwiła.
Pokryć ciasto przygotowaną polewą. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy placki zmiękną, a smaki się połączą.

1 komentarz: