I w taki oto sposób został mi już tylko jeden, ostatni słoik powideł domowych ;)
Przepis z http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-miodowe/599-przepis-na-stefanka
Składniki:
Ciasto miodowe:
- 500g mąki pszennej
- 200g masła lub margaryny
- 150g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500ml mleka
- 4 łyżki kaszy manny (grysiku)
- 150g cukru
- 200g masła
- 100g masła
- 50g kakao
- 120g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- słoik powideł śliwkowych
Miód rozpuścić w ciepłym mleku. Pozostawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować w malakserze, następnie chwilę ugnieść do uzyskania ciasta. Ciasto podzielić na 3 części. Spód formy o wymiarach ok. 35x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia i
wykleić jedną częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w
temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec dwa pozostałe placki. Pozostawić do ostygnięcia.
Mleko przeznaczone na masę grysikową wlać do garnka, następnie dodać kaszę mannę, cukier i gotować, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby nie zrobiły się grudki). Pozostawić do ostygnięcia. Do miękkiego, roztartego masła, dodawać po łyżce zimny grysik.
Do formy przełożyć pierwszy placek. Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy grysikowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć trzecim plackiem.
Masło na polewę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować, by polewa się nie rozwarstwiła.
Pokryć ciasto przygotowaną polewą. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy placki zmiękną, a smaki się połączą.
Mleko przeznaczone na masę grysikową wlać do garnka, następnie dodać kaszę mannę, cukier i gotować, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby nie zrobiły się grudki). Pozostawić do ostygnięcia. Do miękkiego, roztartego masła, dodawać po łyżce zimny grysik.
Do formy przełożyć pierwszy placek. Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy grysikowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć trzecim plackiem.
Masło na polewę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować, by polewa się nie rozwarstwiła.
Pokryć ciasto przygotowaną polewą. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy placki zmiękną, a smaki się połączą.
Mniam :-) muszę to upiec
OdpowiedzUsuń