... bo w prostocie jest siła ;)
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży instant
- 300 g chłodnej wody
- dodatki (dowolnie): gruboziarnista sól, pokrojone zielone oliwki, pomidory z przyprawami, czosnek, zioła, boczek
- oliwa do posmarowania blachy i ciasta
Składniki na ciasto wsypać do maszyny do wyrobu chleba w kolejności od płynnych, do suchych, na końcu drożdże. Nastawić na wyrobienie ciasta na chleb.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i naoliwionymi dłońmi rozciągnąć każdy kawałek na długość krótszego boku blaszki. Wierzch posmarować oliwą, dodać dodatki. Odstawić na około pół godziny do podrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stopni C. Po osiągnięciu wymaganej temperatury nagrzewać jeszcze piekarnik przez około 20 minut. Blaszkę z ciastem wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez około 15 minut, do czasu aż zrumienienia skórki. Podawać gorące.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i naoliwionymi dłońmi rozciągnąć każdy kawałek na długość krótszego boku blaszki. Wierzch posmarować oliwą, dodać dodatki. Odstawić na około pół godziny do podrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stopni C. Po osiągnięciu wymaganej temperatury nagrzewać jeszcze piekarnik przez około 20 minut. Blaszkę z ciastem wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez około 15 minut, do czasu aż zrumienienia skórki. Podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz