O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

czwartek, 30 października 2014

Szybka ciabatta

... bo w prostocie jest siła ;)


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 300 g chłodnej wody
  • dodatki (dowolnie): gruboziarnista sól, pokrojone zielone oliwki, pomidory z przyprawami, czosnek, zioła, boczek
  • oliwa do posmarowania blachy i ciasta
Składniki na ciasto wsypać do maszyny do wyrobu chleba w kolejności od płynnych, do suchych, na końcu drożdże. Nastawić na wyrobienie ciasta na chleb.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i naoliwionymi dłońmi rozciągnąć każdy kawałek na długość krótszego boku blaszki. Wierzch posmarować oliwą, dodać dodatki. Odstawić na około pół godziny do podrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stopni C. Po osiągnięciu wymaganej temperatury nagrzewać jeszcze piekarnik przez około 20 minut. Blaszkę z ciastem wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez około 15 minut, do czasu aż zrumienienia skórki. Podawać gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz