O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 26 października 2014

Cytrynowo-kokosowe ciasto z jagodami

...idealne zastosowanie dla bieszczadzkich jagód...

Na wzór ciasta: http://www.mojewypieki.com/przepis/lekko-egzotyczne-ciasto-z-jagodami

 

 Składniki:

  • 180 g masła, w temperaturze pokojowej
  • niepełna szklanka cukru trzcinowego
  • 3 duże jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka lekko ubitych (w szklance) wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki kwaśnego mleka
  • sok i skórka otarta z 1 limonki
  • 3 szklanki jagód ( u mnie słoik zagotowanych jagód z lata)
  • paczka wiórków kokosowych z owocami kandyzowanymi
  • cukier puder, do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą i wiórkami kokosowymi. Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, wciąż ucierając. Dodawać odłożone suche składniki na przemian z kwaśnym mlekiem, miksując tylko do połączenia się składników. Dodać skórkę i sok z limonki.
Formę o wymiarach 22 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto, na wierzch wysypać owoce, posypując z góry płatkami kokosowymi. Owoce kandyzowane lekko wcisnąć w ciasto.



Piec w temperaturze 175 stopni przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz