O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

czwartek, 23 października 2014

Babka cytrynowa

Delikatna, aromatyczna, z chrupiącą skórką...


Składniki:
  • 5 jajek
  • 300g cukru
  • szczypta soli
  • 180 g masła
  • 450 g mąki pszennej (np. tortowej)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z jednej cytryny (może być limonka)
Jaja, cukier i sól utrzeć do rozpuszczenia cukru.
Umieścić zaczyn w maszynie do wypieku chleba, dodając pozostałe składniki.
Nastawić program: ciasto - 1 kg, średnie zrumienienie.
Po upieczeniu trzeba dać ciastu 5 min by masło się wchłonęło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz