Składniki:
ciasto:
- 300 g mąki
- 225 g masła
- 120 g cukru
- szczypta soli
- pół kg zmielonego twarogu (lub dobrego sera z wiaderka)
- 4 jajka
- 120 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 budyń waniliowy niesłodzony w proszku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki na ciasto zagnieść, by powstała jednolita masa. Wyłożyć na wysmarowaną masłem formę o średnicy około 26 cm. wstawić do zamrażalki na około pół godziny.
Jajka rozdzielić na
żółtka i białka. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo
dodawać masło. Ubijając mikserem dodawać mąki oraz budyń.
Białka ubić ze szczyptą soli, następnie delikatnie wymieszać z masą serową.
Jabłka wyłożyć na przygotowany wcześniej spód. Wylać na wierzch masę serową. Piec około 45 minut (do ścięcia się sera) w 170 stopniach.
Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku, by nie opadł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz