O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 20 października 2014

Sernik z jabłkami

Kremowy ser i kwaskowate jabłka...


Składniki:

ciasto:
  • 300 g mąki
  • 225 g masła
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
 masa serowa:
  • pół kg zmielonego twarogu (lub dobrego sera z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 120 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy niesłodzony w proszku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli
 Ponadto słoik krojonych jabłek lub 4 jabłka pokrojone w cienkie plastry, posłodzone.

Składniki na ciasto zagnieść, by powstała jednolita masa. Wyłożyć na wysmarowaną masłem formę o średnicy około 26 cm. wstawić do zamrażalki na około pół godziny.
Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać masło. Ubijając mikserem dodawać mąki oraz budyń.
Białka ubić ze szczyptą soli, następnie delikatnie wymieszać z masą serową.
Jabłka wyłożyć na przygotowany wcześniej spód. Wylać na wierzch masę serową. Piec około 45 minut (do ścięcia się sera) w 170 stopniach. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku, by nie opadł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz