O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

środa, 22 października 2014

Śląskie rolady

Tradycyjny obiad niedzielny ;) na poprawienie humoru w środku tygodnia ;)


Składniki:
  • 6 dużych plastrów wołowiny (na pieczeń)
  • 2 ogórki kiszone
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 większa cebula
  • musztarda
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana 12-tka
  • duża łyżka mąki
  • woda
  • olej do obsmażenia

Mięso rozbić na duże, cienkie płaty. Posolić, popieprzyć. Posmarować musztardą z jednej strony. 
Ogórki, cebulę i boczek pokroić na drobną kostkę. Smarować płaty mięsa na 3/4 długości. Zwijać od strony z farszem. Rolady owinąć białą nitką tak, by się trzymały. Gotowe podsmażyć na oleju, następnie podlać wodą i dusić aż do miękkości. 
Rolady wyciągnąć, odwinąć nitki. Tłuszcz z duszenia pozostawić na ogniu. W szklance wody rozpuścić mąkę i wlać do gorącego tłuszczu energicznie mieszając i podgrzewając. Gdy zgęstnieje dodać do smaku śmietany, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz