Składniki:
- 6 dużych plastrów wołowiny (na pieczeń)
- 2 ogórki kiszone
- 100 g boczku wędzonego
- 1 większa cebula
- musztarda
- sól i pieprz do smaku
- śmietana 12-tka
- duża łyżka mąki
- woda
- olej do obsmażenia
Mięso rozbić na duże, cienkie płaty. Posolić, popieprzyć. Posmarować musztardą z jednej strony.
Ogórki, cebulę i boczek pokroić na drobną kostkę. Smarować płaty mięsa na 3/4 długości. Zwijać od strony z farszem. Rolady owinąć białą nitką tak, by się trzymały. Gotowe podsmażyć na oleju, następnie podlać wodą i dusić aż do miękkości.
Rolady wyciągnąć, odwinąć nitki. Tłuszcz z duszenia pozostawić na ogniu. W szklance wody rozpuścić mąkę i wlać do gorącego tłuszczu energicznie mieszając i podgrzewając. Gdy zgęstnieje dodać do smaku śmietany, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz