Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).
sobota, 25 października 2014
Gęś na cydrze
Odświętny obiad, idealny jesienią.
Składniki:
1 gęś
duże kwaśne i twarde jabłko
sól, pieprz i suszony tymianek do doprawienia
2 ząbki czosnku
pół szklanki świeżego soku jabłkowego pół szklanki cydru
Gęś umyć, oprószyć solą i
pieprzem, posypać tymiankiem. Przygotować naczynie (brytfankę). Do
środka gęsi włożyć pokrojone nacząstki jabłko. Gęś obłożyć pokrojonym
czosnkiem i włożyć do
naczynia. Podlać sokiem i cydrem. Piec pod przykryciem w temperaturze
130 stopni przez około 4-5 godzin. Na koniec 15 min piec na funkcji
grilla w temperaturze około 220 stopni. Podawać np. z pęczakiem, kluskami lub z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz