O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

sobota, 25 października 2014

Gęś na cydrze

Odświętny obiad, idealny jesienią.

 
Składniki:
  • 1 gęś
  • duże kwaśne i twarde jabłko
  • sól, pieprz i suszony tymianek do doprawienia
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki świeżego soku jabłkowego pół szklanki cydru
Gęś umyć, oprószyć solą i pieprzem, posypać tymiankiem. Przygotować naczynie (brytfankę). Do środka gęsi włożyć pokrojone nacząstki jabłko. Gęś obłożyć pokrojonym czosnkiem i włożyć do naczynia. Podlać sokiem i cydrem. Piec pod przykryciem w temperaturze 130 stopni przez około 4-5 godzin. Na koniec 15 min piec na funkcji grilla w temperaturze około 220 stopni.
Podawać np. z pęczakiem, kluskami lub z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz