Składniki:
Spód na tartę polecam z przepisu: http://fabrykaaromatu.blogspot.com/2014/07/tarta-smietankowa-z-owocami-lata.html
Masa serowa:
- pół kg zmielonego twarogu (lub dobrego sera z wiaderka)
- 3 jajka
- 120 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 budyń waniliowy niesłodzony w proszku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 miękki banan
- 5 truskawek
- borówki do dekoracji
Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać masło. Ubijając mikserem dodawać mąki oraz budyń, a następnie rozdrobnione owoce.
Białka ubić ze szczyptą soli, następnie delikatnie wymieszać z masą serową.
Rozłożyć ciasto na tartę na okrągłej formie. Masę serową wylać na przygotowany spód. Udekorować borówkami. Piec około 45 minut (do ścięcia się sera) w 170 stopniach. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku, by nie opadł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz