Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g roztopionego, ostudzonego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 500 g mąki
- 1,5 opakowania drożdży instant
- 500 g pieczarek
- 100 g szynki
- 100 g boczku
- 100 g sera żółtego
- 1 niewielka cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do podsmażenia
Składniki wyrobić za pomocą maszyny do chleba, wkładając do formy od płynnych, do sypkich, na końcu drożdże.
W czasie wyrastania przygotować farsz.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i dodać skrojony w kostkę boczek. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić dodając do boczku. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i dodać na patelnię. Smażyć, aż odparują sok. Dodać drobno pokrojoną szynkę i ser. Po przestudzeniu wbić jedno jajko.
Przygotować prostokątny kawałek rozwałkowanego ciasta. Wyłożyć farsz zostawiając szeroki brzeg (do sklejenia). Zwinąć jak roladę. Pokroić na paski około 4 cm szerokie. Pozostawić do wyrośnięcia. W celu uzyskania spękanego, rustykalnego efektu pozostawić bez przykrywania ściereczką. Gdy mają być gładkie warto posmarować żółtkiem i przkryć na czas wyrastania.
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać z barszczem lub solo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz