O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

czwartek, 25 września 2014

Paszteciki drożdżowe

Obiadowa alternatywa dla pizzy lub zapiekanek.


Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g roztopionego, ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 500 g mąki
  • 1,5 opakowania drożdży instant
  • 500 g pieczarek
  • 100 g szynki
  • 100 g boczku
  • 100 g sera żółtego
  • 1 niewielka cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do podsmażenia

Składniki wyrobić za pomocą maszyny do chleba, wkładając do formy od płynnych, do sypkich, na końcu drożdże. 
W czasie wyrastania przygotować farsz. 
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i dodać skrojony w kostkę boczek. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić dodając do boczku. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i dodać na patelnię. Smażyć, aż odparują sok. Dodać drobno pokrojoną szynkę i ser. Po przestudzeniu wbić jedno jajko.
Przygotować prostokątny kawałek rozwałkowanego ciasta. Wyłożyć farsz zostawiając szeroki brzeg (do sklejenia). Zwinąć jak roladę. Pokroić na paski około 4 cm szerokie. Pozostawić do wyrośnięcia. W celu uzyskania spękanego, rustykalnego efektu pozostawić bez przykrywania ściereczką. Gdy mają być gładkie warto posmarować żółtkiem i przkryć na czas wyrastania. 
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać z barszczem lub solo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz