O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

czwartek, 17 lipca 2014

Tarta śmietankowa z owocami lata

co roku czekam na drobne, kwaśne owoce, by zatopić je w delikatnym, aksamitnym kremie...


Składniki: 

ciasto:
  • 200 g mąki
  • 150 g masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
krem:
  • drobne, kwaskowate owoce typu porzeczki, maliny
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 ml śmietany kremówki
Składniki na ciasto zagnieść, by powstała jednolita masa. Wyłożyć na wysmarowaną masłem formę o średnicy około 26 cm. Jajka, cukier waniliowy i cukier zmiksować, na koniec dodając kremówkę, ubijać chwilę, wylać na ciasto. Na górze ułożyć owoce. Piec w temperaturze 160-180 stopni 45-60 min (do uzyskania złotego koloru, a przede wszystkim do ścięcia się masy śmietanowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz