Przepis z: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3327/rumowa-babka-drozdzowa---idealna?AspxAutoDetectCookieSupport=1, tylko bez rumu.
Mleko
podgrzać, tak, żeby było letnie (temp. max. 37 stopni C). Pokruszone
drożdże przełożyć do małej miski, dodać 2 łyżeczki cukru, rozetrzeć,
zalać połową lekko ciepłego mleka i dodać tyle mąki, by powstał rozczyn o
konsystencji gęstej śmietany (dodawać po łyżce, mieszać i sprawdzać czy
już jest odpowiednio gęsty - na ogół wychodzi około 2/3 szklanki).
Rozetrzeć widelcem tak, aby nie było grudek. Rozczyn przykryć
ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min. do wyrośnięcia.
Żółtka razem z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią ubić na parze na jasna puszystszą masę (w tym celu miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody, miska powinna opierać się na ściankach garnka). Żółtka po ubiciu powinny potroić swoją objętość (będą bardzo puszyste, gęste i jasnokremowe). Dodać je do reszty mąki, dolać letnie mleko i wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiać ciasto kilka minut (ręcznie lub mikserem końcówką z hakiem) aż będzie jednolite i gładkie (będzie się kleić, ale tak ma być). Dodać roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli. Ponownie wyrobić ciasto aż będzie jednolite, gładkie i nie będzie się mocno kleić do rąk. Odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1-1,5 godziny). Cisto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte rozgazować pięścią, przełożyć do wysmarowanej masłem formy z kominem (u mnie duża forma - 12 cm wys. i 26 cm śr.). Ponownie odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut - wyrośnięte ciasto powinno wypełnić ok 2/3-3/4 formy, bo
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3327/rumowa-babka-drozdzowa---idealna?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.WnU2l70j.dpuf
Składniki:Żółtka razem z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią ubić na parze na jasna puszystszą masę (w tym celu miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody, miska powinna opierać się na ściankach garnka). Żółtka po ubiciu powinny potroić swoją objętość (będą bardzo puszyste, gęste i jasnokremowe). Dodać je do reszty mąki, dolać letnie mleko i wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiać ciasto kilka minut (ręcznie lub mikserem końcówką z hakiem) aż będzie jednolite i gładkie (będzie się kleić, ale tak ma być). Dodać roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli. Ponownie wyrobić ciasto aż będzie jednolite, gładkie i nie będzie się mocno kleić do rąk. Odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1-1,5 godziny). Cisto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte rozgazować pięścią, przełożyć do wysmarowanej masłem formy z kominem (u mnie duża forma - 12 cm wys. i 26 cm śr.). Ponownie odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut - wyrośnięte ciasto powinno wypełnić ok 2/3-3/4 formy, bo
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3327/rumowa-babka-drozdzowa---idealna?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.WnU2l70j.dpuf
- 150 g rodzynek
- pół łyżeczki aromatu pomarańczowego
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 70 g drożdży świeżych
- 10 żółtek
- 150 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 150 g roztopionego masła
- masło do wysmarowania i mielone migdały do wysypania formy
- szklanka cukru pudru do lukru (dekoracja)
- sok z cytryny do lukru
Mleko
podgrzać, tak, żeby było letnie (temp. max. 37 stopni C). Pokruszone
drożdże przełożyć do małej miski, dodać 2 łyżeczki cukru, rozetrzeć,
zalać połową lekko ciepłego mleka i dodać tyle mąki, by powstał rozczyn o
konsystencji gęstej śmietany (dodawać po łyżce, mieszać i sprawdzać czy
już jest odpowiednio gęsty - na ogół wychodzi około 2/3 szklanki).
Rozetrzeć widelcem tak, aby nie było grudek. Rozczyn przykryć
ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min. do wyrośnięcia.
Żółtka razem z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią ubić na parze na jasna puszystszą masę (w tym celu miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody, miska powinna opierać się na ściankach garnka). Żółtka po ubiciu powinny potroić swoją objętość (będą bardzo puszyste, gęste i jasnokremowe). Dodać je do reszty mąki, dolać letnie mleko i wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiać ciasto kilka minut (ręcznie lub mikserem końcówką z hakiem) aż będzie jednolite i gładkie (będzie się kleić, ale tak ma być). Dodać roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli. Ponownie wyrobić ciasto aż będzie jednolite, gładkie i nie będzie się mocno kleić do rąk. Odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1-1,5 godziny). Cisto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte rozgazować pięścią, przełożyć do wysmarowanej masłem formy z kominem (u mnie duża forma - 12 cm wys. i 26 cm śr.). Ponownie odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut - wyrośnięte ciasto powinno wypełnić ok 2/3-3/4 formy, bo
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3327/rumowa-babka-drozdzowa---idealna?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.WnU2l70j.dpuf
Żółtka razem z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią ubić na parze na jasna puszystszą masę (w tym celu miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody, miska powinna opierać się na ściankach garnka). Żółtka po ubiciu powinny potroić swoją objętość (będą bardzo puszyste, gęste i jasnokremowe). Dodać je do reszty mąki, dolać letnie mleko i wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiać ciasto kilka minut (ręcznie lub mikserem końcówką z hakiem) aż będzie jednolite i gładkie (będzie się kleić, ale tak ma być). Dodać roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli. Ponownie wyrobić ciasto aż będzie jednolite, gładkie i nie będzie się mocno kleić do rąk. Odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1-1,5 godziny). Cisto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte rozgazować pięścią, przełożyć do wysmarowanej masłem formy z kominem (u mnie duża forma - 12 cm wys. i 26 cm śr.). Ponownie odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut - wyrośnięte ciasto powinno wypełnić ok 2/3-3/4 formy, bo
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3327/rumowa-babka-drozdzowa---idealna?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.WnU2l70j.dpuf
Rodzynki sparzyć, zalać wodą z dodatkiem aromatu pomarańczowego.
Mleko lekko podgrzać. Do połowy mleka dodać pokruszone drożdże, dwie łyżeczki cukru, odrobinę mąki, tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Żółtka z cukrem ubić do białości. Dodać resztę mąki, letniego mleka i wyrośnięty rozczyn.Wyrabiać ciasto kilka minut (ręcznie lub końcówką z hakiem) aż będzie jednolite. Dodać roztopione masło i bakalie.Wyrabiać aż do momentu, gdy będzie sprężyste i nie będzie się kleić. Odstawić lekko przypruszone mąką na około godzinę. Powinno podwoić objętość.
Przełożyć do form (dwie) wysmarowanych masłem i wysypanych migdałami.
Odstawić na pół godziny.
Piec w 160 stopniach przez około pół godziny. Po około 15 minutach przestudzenia wyjąć z formy i polukrować. Mozna nasączyć sokiem z pomarańczy.
Mleko
podgrzać, tak, żeby było letnie (temp. max. 37 stopni C). Pokruszone
drożdże przełożyć do małej miski, dodać 2 łyżeczki cukru, rozetrzeć,
zalać połową lekko ciepłego mleka i dodać tyle mąki, by powstał rozczyn o
konsystencji gęstej śmietany (dodawać po łyżce, mieszać i sprawdzać czy
już jest odpowiednio gęsty - na ogół wychodzi około 2/3 szklanki).
Rozetrzeć widelcem tak, aby nie było grudek. Rozczyn przykryć
ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min. do wyrośnięcia.
Żółtka razem z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią ubić na parze na jasna puszystszą masę (w tym celu miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody, miska powinna opierać się na ściankach garnka). Żółtka po ubiciu powinny potroić swoją objętość (będą bardzo puszyste, gęste i jasnokremowe). Dodać je do reszty mąki, dolać letnie mleko i wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiać ciasto kilka minut (ręcznie lub mikserem końcówką z hakiem) aż będzie jednolite i gładkie (będzie się kleić, ale tak ma być). Dodać roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli. Ponownie wyrobić ciasto aż będzie jednolite, gładkie i nie będzie się mocno kleić do rąk. Odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1-1,5 godziny). Cisto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte rozgazować pięścią, przełożyć do wysmarowanej masłem formy z kominem (u mnie duża forma - 12 cm wys. i 26 cm śr.). Ponownie odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut - wyrośnięte ciasto powinno wypełnić ok 2/3-3/4 formy, bo
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3327/rumowa-babka-drozdzowa---idealna?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.WnU2l70j.dpuf
Żółtka razem z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią ubić na parze na jasna puszystszą masę (w tym celu miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody, miska powinna opierać się na ściankach garnka). Żółtka po ubiciu powinny potroić swoją objętość (będą bardzo puszyste, gęste i jasnokremowe). Dodać je do reszty mąki, dolać letnie mleko i wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiać ciasto kilka minut (ręcznie lub mikserem końcówką z hakiem) aż będzie jednolite i gładkie (będzie się kleić, ale tak ma być). Dodać roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli. Ponownie wyrobić ciasto aż będzie jednolite, gładkie i nie będzie się mocno kleić do rąk. Odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1-1,5 godziny). Cisto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte rozgazować pięścią, przełożyć do wysmarowanej masłem formy z kominem (u mnie duża forma - 12 cm wys. i 26 cm śr.). Ponownie odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut - wyrośnięte ciasto powinno wypełnić ok 2/3-3/4 formy, bo
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3327/rumowa-babka-drozdzowa---idealna?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.WnU2l70j.dpuf
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz