O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 25 stycznia 2015

Biszkopt z jabłkami

... czyli lekko, słodko i przyjemnie.


Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże, kwaskowate jabłka
  • 2 łyżki cynamonu wymieszane z dwoma łyżkami cukru
  • cukier puder do posypania
Jabłka obrać i pokroić na duże kawałki. Obtoczyć w cynamonie z cukrem. Jajka ubić mikserem z cukrami aż do momentu, gdy kolor masy stanie się jasny (jak każdy biszkopt). Dodać mąki wymieszane z proszkiem, bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy połowę masy. Wsypać pokrojone jabłka i zalać resztą ciasta. Piec ok 45 minut (do suchego patyczka, czas zależy od wielkości formy). Upieczone posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz